ALS-wandeltocht Irnsum 22 juni 2013.

 

 

Ook dit jaar doe ik weer mee met deze wandeltocht met als doel zo veel mogelijk geld bijeen te brengen voor onderzoek naar de ziekte ALS.

Iebele en ik zijn al bijtijds in Irnsum, maar……als ik m’n rugzak wil pakken, ligt die niet in de auto, maar dus nog thuis in Balk. Dat is me nog nooit overkomen. Het is wel duidelijk dat ik nog een beetje de kluts kwijt ben. In ieder geval gaat Iebele linearecta terug naar Balk, want m’n regenkleding zit o.a. in de tas en daar kunnen we vandaag absoluut niet zonder zag ik op de buienradar. Later bleek dit helemaal te kloppen!!!!

Hoewel we dus mooi vroeg in Irnsum waren, had ik hoop, dat ik nog nèt voor de start m’n rugzak en camera zou hebben, maar Irnsum-Balk is toch zo’n 40 minuten rijden, dus dat lukte niet.

De start gebeurde deze keer door de zoontjes van Ronald de Haan(5 en 4 jaar oud). Het is werkelijk onvoorstelbaar, dat het nog steeds redelijk gaat met hem. Al sinds 2007 weet Ronald, dat hij ALS heeft, maar hoewel gekluisterd aan een rolstoel, neemt hij nog volop deel aan het leven en zit in de organisatie van deze ALS-dag. Gelukkig gaat bij hem het ziekteproces wat langzamer. Is bij iedereen die deze ziekte krijgt weer verschillend. Bij mijn broer is het sneller gegaan. Van augustus 2009 tot nu onlangs 6 juni 2013, de datum waarop hij gestorven is.

Ik kan dus niet met de rest van start gaan. Jammer. Zal ze ook niet meer inhalen. Günther blijft, zodat ik tòch gezelschap heb, want met het slechte weer later op de middag is alleen lopen helemaal geen pretje. Wij gaan dus pas rond half 1 van start. Het is nog lekker om te lopen. Wel een stevige wind, maar droog.  Dat is echter niet van lange duur. Bij de leuke rijdende koffiebar nadat we het aquaduct zijn doorgelopen, begint het te hozen!!!! En dan die harde wind erbij, ook nog tegen de wind in, dat is afzien. Maar ik denk steeds: niet zeuren, jij kunt dit tenminste nog doen, terwijl ALS-patienten zoals Ronald graag met me zouden willen ruilen.

In Akkrum lopen we langs de slagerij van Henk Spijkerman. Z’n zoon roept hem even en dan staan we mooi droog onder het zonnescherm voor de slagerij te luisteren naar z’n belevenissen tijdens de pelgrimstocht die hij maakte naar Santiago de Compostela. Drie maanden onderweg, nou dan heb je heel wat te vertellen!!!! Volgens mij kan Henk wel een week lang door blijven gaan. Heel leuk, maar wij moeten verder en Henk en Joke moeten naar Irnsum met de beroemde droge worst van Spijkerman en broodjes hamburger, waarvan de helft van de verkoop ten goede komt aan ALS. Al weer zo’n mooi initiatief!!

Even bij café Kromme Knilles een bakkie doen en dan de laatste kilometers terug naar Irnsum. Droog wordt het pas later als we weer binnen zijn. En dat is mooi voor de activiteiten, die er verder nog zijn, zoals: demonstratie brandweer bij de aanlegsteiger in de Boorne, fietsen en daarbij zwaar trappen om een zaagmachine in werking te zetten, die houtblokken zaagt voor houtkachels, een draaimolen, enz. Dan een demonstratie streetdance, waarbij vooral de groep nog jonge meisjes de show steelt.

Heel mooi is ook het optreden van Popkoor Leave 17 (spreek uit leve sântjin op z’n fries) uit Roordahuizum. Zó enthousiast, geweldig. Jammer, dat het voorbij vloog.  Na even een heerlijke hamburger van Henk Spijkerman naar binnen te hebben gewerkt, neem ik afscheid van Ronald en spreek de hoop uit, dat hij nog mee zal maken, dat de oorzaak van deze ziekte bekend wordt en er  medicijnen komen om deze vreselijke ziekte een halt toe te roepen.

Intussen gaan velen door met het bekendheid geven aan en geld inzamelen voor onderzoek van ALS. Team Friesland timmert daarbij behoorlijk aan de weg en dat heeft de laatste 6 jaar voor een grote opbrengst voor ALS gezorgd. Heb vandaag nog even gebeld wat de opbrengst van gisteren is geweest. Dat is €58.000. Minder dan vorig jaar, maar toen waren er voorafgaand aan de dag nog grote akties geweest, die veel geld opbrachten. Bovendien is dit jaar het slechte weer toch wel een grote spelbreker geweest. Honderden fietsers minder dan vorig jaar en ook het aantal wandelaars lag aanmerkelijk lager. Dit in aanmerking nemend is het tòch weer een prachtig totaal bedrag geworden, mede door de vele sponsoren, het trouwe publiek en de vele fans, die zich inzetten om ALS de wereld uit te helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code