Wandeltocht Harkema in het kader van het Wâldpyk bramenfestijn 24-08-2013.

In de nieuwsbrief van Friesland Beweegt van de afgelopen week stond dat er wandel- en fietstochten waren vanuit Museum De Spitkeet in Harkema en georganiseerd in samenwerking met de commissie Brommels. Deze commissie organiseert elk jaar in augustus op zaterdag en zondag het Wâldpyk bramenfestijn.

Dus op naar Harkema, niet zo ver en ik doe de 15 km. Bij binnenkomst zie ik Wiebe en Boukje al, die lopend vanuit Surhuizum naar de Spitkeet zijn gekomen. Anne is er, Gretha, Jan Hertz (dit jaar voor de 50ste keer de Nijmeegse Vierdaagse gelopen!!!!) en op een bepaald moment komen Els en Ymie uit Dokkum aangelopen. Inschrijven, appeltje mee voor de dorst en op pad. Eerste kleine stukje gaan de 15 en de 25 km. nog gelijk op, maar dan komt de splitsing en ga ik alleen verder. Niet erg, vind het zelfs wel prettig om, nu m’n knie nog niet optimaal is, m’n eigen tempo te kunnen lopen. Het is heerlijk loopweer en het gaat best goed.

De route volgt de nummers van de fietsknooppunten en is niet gepijld, dus…….opletten! Na een klein stukje Mûntsegroppe gaan we het Skeanpaad in. Aan het eind van dit pad gaat de 25 km. rechtdoor en de 15 km. linksaf de Lange Geestlaan in. We komen door de buurtschap “It Heechsân” en via de Achterweg bereiken we Eastermar. Wat is het toch een prachtige omgeving. Hoewel er in Eastermar nog een grote kroeg is, ga ik deze keer koffie drinken in de tuin van De Zandloper. Een heel bijzondere gelegenheid, waar je de heerlijkste dingen kunt kopen, zoals honing, jam, blauwe bessenlikeur, die de prachtige naam heeft gekregen: De Tút van Eastermar. In het kader van het bramenweekend is er ook een speciale bramenlikeur te koop. En is er bramenijs, bramentaart, enz. En…….alles natuurzuiver, zonder toevoegingen! Hoewel het hier heerlijk toeven is, gaat de tocht weer verder en voert eerst door het dorp Eastermar. Leuke kleine winkeltjes, o.a. een prachtig quiltwinkeltje, waar je de mooiste stofjes kunt kopen en nog meer dingen op dit gebied. Buiten hangen een paar grote quilts, die te koop zijn. Wèl prijzig, maar ja, in het maken van zo’n grote quilt gaat veel tijd zitten en er wordt veel stof in verwerkt, dus…….. Even verderop zit op een raam nòg steeds het plakkaat: “Hjoed farske Omtoffel-aaien te keap”, maar eieren in m’n rugzak lijkt me toch niet zo’n goed idee, dus loop ik door het dorp uit langs een moderne kerk met een prachtig schip boven op de toren. Na een heel stuk op het fietspad langs de weg te hebben gelopen, gaan we de Bildtweg op, die later overgaat in de Bildreed. Prachtige natuur, de weilanden met de oude boomwallen. Zo komen we in Rottevalle en slaan daar de Mûntsegroppe in. Als je dan denkt, dat je bijna weer in Harkema bent, vergis je je zeer. Wat is dàt een enorm lange weg. Lijkt wel geen eind aan te komen. En m’n knie begint ook behoorlijk op te spelen. Gelukkig kom ik een bankje tegen, even zitten, wat pijnstillende zalf erop smeren en weer verder. Zo bereik ik rond half 2 weer het Skieppehok, begin- en eindpunt van de wandeling. En dan heerlijk op het terras genieten van koffie met een “turfke”, alleen hier te koop. Het is een soort koffiebroodje. Lekker! Het is een gezellige drukte van fietsers en lopers. Ook is er vandaag een geitenkeuring. Nog nooit zó veel bijzondere geitenrassen bij elkaar gezien.

Zo heeft ieder zijn of haar hobby en we hebben allemaal prachtig weer gehad en een heel mooie dag in de Noardlike Fryske Wâlden. De hele dag heb ik rondgelopen met het toepasselijke lied in m’n hoofd: De Wâldsang, waarvan de tekst van de eerste regels luidt:

“Moai, sûnder wjergea binnen de Wâlden:

Smûk skaadzjend beamtegrien oeral yn’t rûn”

En inderdaad: mooi, zonder weerga zijn de Wouden: knus, schaduwgevend groen van bomen, overal in het rond (vrij vertaald voor diegenen, die de Friese taal niet kunnen lezen).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code