IJlst 18-09-2013 Loopclubje Wiebe

Na 3 1/2 maand gaan we vanmiddag weer aan een nieuw loopseizoen beginnen. En de opkomst is behoorlijk groot: 20 personen. En iedereen is blij om elkaar gezond en wel weer terug te zien! Ook het prachtige weer stemt vrolijk en Wiebe kan nog maar moeilijk afstand doen van de korte broek. Kunnen we nog even z’n mooi gebruinde benen zien! Hi, hi. We gaan vanmiddag voor ons doen redelijk ver van huis een wandeling maken, n.l. naar IJlst! Parkeren bij de Poiesz en daar start de tocht. We komen op het prachtige schelpenpad langs de Geeuw naar Sneek. Veertien dagen geleden liep ik hier ook met de Millenniumtocht, mede georganiseerd door Friesland Beweegt. Toen was het zwaar bewolkt, nu een stralende zon over het weidse landschap. En ziet alles er tòch weer heel anders uit. De houtzaagmolen De Rat draait er lustig op los. Even verder de mooie spinnekopmolen, de Terpensmole. Het water van de Geeuw diepblauw en het wuivende riet langs de wal is nog mooi groen, evenals de weilanden. Het is hier echt genieten vanmiddag. We komen steeds dichter bij de rand van Sneek. Volgen het pad langs de huizen, langs een groot volkstuincomplex en langs de waterzuiveringsinstallatie aan het eind van het pad. De situatie is hier behoorlijk veranderd na de aanleg van het aquaduct onder de Geeuw. We gaan er eerst overheen, dan naar beneden, langs het nog overgebleven brugwachtershuis en dalen dan nog verder af het aquaduct in. Dan weer naar boven, over de snelweg een smalle weg op, die nogal kronkelt de Alde Himdyk (is een oude dijk). Steeds weer die prachtige vergezichten. Het is zó helder, dat je de kerktorens van diverse dorpen en de stad Bolsward goed kunt zien liggen. we gaan een brug over bij Atzebuorstertille, waar de weg dan Skerdyk heet. Aan het einde van deze Skerdyk lopen we langs een breed water, dat achter het station van IJlst ligt. We hebben nog tijd, dus maken we nog een mooie lus langs de Bolswarderzeilvaart en de Oosthemmermeer naar Easthim. We gaan het dorp niet in, maar lopen langs de weg terug, gaan het spoor over en bij Nijesyl lopen we IJlst weer in. Lopen het hele stadje door om uiteindelijk weer bij de Poiesz in de auto’s te stappen. Terug naar Harich, naar de boerderij van Wiebe en Tite, waar we weer hartelijk uitgenodigd worden op de koffie. Enkelen moeten weg, maar uiteindelijk zitten we nog met z’n zeventienen in de gezellige keuken aan de koffie met taart!!! Dat is verwennerij!! De kop is eraf, het was een heerlijke (“healike”) loopmiddag met prachtig mooi weer! Wiebe en Tite, heel erg bedankt voor jullie gastvrijheid en we kijken al weer uit naar de volgende loopmiddag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code