Open dag Bunker Koehoal op 3 mei 2015.

 

 

Vanuit Leeuwarden naar Koehool gereden, waar we de expositie met als thema: de omgekomen vliegers, die zijn aangespoeld bij de Waddenzeedijk.

Een heel interessante expositie met veel voorwerpen en teksten uit die tijd.

Tijdens de 2e Wereldoorlog is er aan de zeedijk tussen de woningen Sédyk 4 en 6 en aan de Griene Leane onder Tzummarum op last van de Duitse bezetters een stelling gebouwd, die deel uitmaakte van de Duitse luchtverdediging. De “Ortskommandatur”van de Stelling Koehoal zetelde in Franeker.

De bouw heeft grotendeels plaatsgevonden in het jaar 1941.

De Stelling bestond in totaal uit 4 bunkers, 3 stenen gebouwen, een grote houten barak, parkeerterrein en, wachtposten, een geschutsplateau voor 4 stuks artilleriegeschut aan de kant van de zeedijk. Het hele gebied was afgezet met een prikkeldraadversperring en landmijnen.

Bewoners moesten hun huizen verlaten en elders onderdak zoeken.

Van de 4 betonnen bunkers, die in de zeedijk hebben gestaan is er één behouden.

Een door de heer Roorda gemaakt maquette laat duidelijk zien hoe de Stelling er heeft uitgezien.

Ook heel interessant is een op zijde aangebrachte (getekende?) kaart van Nederland. Een stuk zijde hangt erbij. Met de kaart zijn ook bankbiljetten ingelijst, afkomstig uit Nederland, België en Frankrijk. De bemanningsleden in de vliegtuigen hadden deze bij zich om zich te kunnen redden als ze onverhoopt uit het vliegtuig moesten springen en in één van deze landen terecht kwamen.

Er is veel belangstelling voor deze expositie. Mede door de wetenschap, dat deze bunker alleen dit weekend en nog een keer tijdens de Open Monumentendagen geopend is.

Ook nu weer enthousiaste vrijwilligers, die er een mooie tentoonstelling van hebben gemaakt met bijzondere objecten.

We zijn blij, dat we ook hier even een kijkje hebben genomen en meer te weten zijn gekomen over de bombardementsvluchten naar Duitsland en de functie van de Stelling Koehool.

Inmiddels is het flink hard gaan regenen. Voldaan en vol indrukken gaan Iebele en ik weer naar huis, waarbij we nog even een tochtje langs de onderkant van de Zeedijk maken. Het is hier in het Noorden zo vlak bij zeedijk een heel bijzonder en karakteristiek gebied.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code