Dinsdagwandelgroep 24-09-2013

Dinsdagloopgroep rondje St.-Annaparochie 24september 2013.

Na zo’n dikke 4 maanden is iedereen blij om elkaar gezond en wel weer te zien op deze eerste dag van het nieuwe loopseizoen. We zijn te gast in het grote sportcomplex “De Bildtse Slag”, waar we eerst aan de koffie gaan. Omdat het de eerste keer is na de zomerstop tracteren Anne en Tineke op een heerlijk stuk oranjekoek! Nou, dat valt er goed in!! Anne vertelt nog wie er vandaag verhinderd zijn en welke route we gaan lopen. Om goed 10 uur gaan we met 23 personen op pad. Eerst door de buitenwijken van St.-Anne en dan op het fietspad langs de weg naar St.- Jacobiparochie. Bij De Groate Kerk staan we even stil en vertel ik over het enkele jaren geleden geopende Pelgrimsinformatiecentrum in het voorportaal van de kerk. Tot stand gekomen vanwege een grote restauratie. De Stichting Alde Fryske Tsjerken, de Stichting Jabikspaad en het Nederlands Genootschap van Sint Jacob hebben samen dit grote project uitgevoerd. Er is een extra verdieping gerealiseerd en het is een prachtig geheel geworden. Twee keer in de maand, de 2e en de 4e zaterdag, is het Informatiecentrum geopend en er het voorziet duidelijk in een behoefte. Toekomstige pelgrims kunnen hier allerlei informatie vinden over de pelgrimswegen naar Santiago de Compostela in het verre Spanje. Na dit intermezzo lopen we het dorp uit en gaan het pad op, dat het Spoorrondsy heet, zo genoemd omdat hier vroeger een trein liep.De landerijen zijn inmiddels zo goed als kaal. Op enkele percelen staan nog uien, die nog gerooid moeten worden. Andere stukken land zijn al omgeploegd, zodat de vette klei duidelijk zichtbaar wordt. Het is onvoorstelbaar, dat het vandaag praktisch windstil weer is, want dat maak je hier op het Bildt niet vaak mee. We treffen het dus en bovendien is de temperatuur heel aangenaam om te lopen. We lopen van de ene dijk naar de andere en komen uit op de Oude Bildtdijk, de langste straat van Nederland, 14 kilometer lang met heel hoge huisnummers! Dan weer naar beneden, dwars door de landerijen naar de volgende dijk, waar we in de verte Zwarte Haan zien liggen. Vanaf deze dijk heb je prachtig uitzicht op het Wad. De naam ‘Haan” heeft niets met dit dier te maken. De naam is in het Fries: Swarte Hoarne en hoarne betekent hoek. Het Restaurant De Zwarte Haan ligt echt ver buiten de bewoonde wereld, maar heel veel mensen weten het wel te vinden en wie er eerder is geweest, weet, dat je hier voortreffelijk kunt dineren. Wij gaan hier lunchen, d.w.z. er is soep (4 soorten maar liefst) en drinken, maar, en dat is heel aardig, we mogen hier ons eigen meegebrachte brood nuttigen!

Hoewel het hier goed toeven is, gaan we op een bepaald moment weer verder. Via andere paden terug naar St.-Anne. Anne en Tineke hebben nog even telefonisch contact met de koster van de kerk, die ons het een en ander zal vertellen. Buiten de kerk staat een heel mooi beeld van Rembrandt en Saskia, die hier in deze Van Harenskerk zijn getrouwd. De kerk zelf doet heel gezellig aan door de opstelling van de stoelen en banken. Prachtig zijn de koperen kroonluchters, de koperen kandelaars op de banken, de schitterend gebeeldhouwde preekstoel. Boven het graf van de familie Van Haren is een soort mausoleum gebouwd, vast aan de kerk met een mooi wapenschild. Deze ruimte wordt nu gebruikt door de kerkenraad. We bekijken alles goed, maken foto’s en gaan dan terug naar De Bildtse Slag om nog even gezellig na te praten onder het genot van een drankje.

De “kop”is er weer af. Over 14 dagen lopen we weer ergens anders in Friesland. Anne en Tineke worden bedankt voor de mooie, door hen uitgestippelde wandeldag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code