Victorypark Leeuwarden 3 mei 2015.

 

 

 

Deze dagen staan volop in het teken van gedenken en herdenken. Vooral nu het 70 jaar geleden is, dat Nederland in z’n totaliteit bevrijd werd door de Geallieerden. Op veel plaatsen wordt hier aandacht aan geschonken. Zo ook in Leeuwarden.

Deze stad werd 15 april 1945 bevrijd door de Canadezen. Zij hadden in die tijd in allerlei parken in de stad kampementen opgebouwd. Zo’n kampement is nu nagebouwd vlakbij de Prinsentuin.

Omdat ik op de radio het een en ander heb gehoord, met name over de bijzondere telefooncentrale van iemand uit Enschede, gaan Iebele en ik op deze zondagmorgen op pad naar Leeuwarden.

We hebben geluk, want we treffen ook nog enkele Canadese veteranen, die met een aantal van 19 personen de afgelopen week vanuit Canada naar Nederland zijn gevlogen en deze bijzondere dagen nog een keer mee kunnen en willen maken in het door hen bevrijde Friesland. Fijn om even met ze te kunnen praten, de hand te kunnen schudden en ze nog eens een keer te bedanken voor het geweldige offer, dat ze hebben gebracht om ons land te bevrijden van het Duitse juk.

We zijn verbaasd over al die nog bestaande en goed rijdende en werkende militaire voertuigen. Wàt een kostbare geschiedenis om deze rijdend te houden, wat veel onderhoud vergt. Niet alleen de voertuigen zijn interessant, maar ook het feit, dat ze zo compleet uitgerust zijn met alle toebehoren zoals ze destijds in de 2e Wereldoorlog opereerden.

De telefooncentrale is echt héél bijzonder. Alles werkt en de eigenaar: Bouke Stuurman  heeft alles zelf gerestaureerd en houdt alles in een goede conditie door het enkele dagen per jaar operationeel te houden en er mee op stap te gaan. Alles met elkaar een vrachtwagen vol, die hij achter de centrale heeft staan. Evenals z’n tent waar hij deze dagen in bivakkeert, zoals de meeste “bewoners” van dit tijdelijke kampement. We luisteren vol belangstelling naar de verhalen.

Na alles grondig bekeken te hebben, drinken we nog koffie op het terrein.

We zwaaien de Canadezen, die inmiddels plaats hebben genomen in de bussen, uit. Een aantal militairen bewijst hen daarbij eer door tijdens het vertrek in de houding te staan.

We hebben een prachtige ochtend gehad in Leeuwarden en gaan van hier op pad naar Koehool, waar dit weekend de bunker is geopend en we een expositie gaan bekijken, die in het teken staat van de vluchten met bommenwerpers vanuit Engeland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code