Drentse Hooglanden Wandel4Daagse Beilen 7 mei 2015.

 

 

 

Met Liana afgesproken om met haar verder te rijden naar Beilen. Vorig jaar ook een dag meegelopen  en weet dus uit ervaring dat het een erg mooie 4Daagse is. Dus dit jaar weer een dagje mee op pad. Het weer is goed, de donkere luchten ‘s ochtends drijven over en de zon komt tevoorschijn, zodat er weer prachtige wolkenluchten zijn te bewonderen.

Mooi op tijd arriveren we bij Korfbalpark Vitesse, waar we al bekende wandelaars tegen het lijf lopen, die de koffie al genoten hebben. Wij slaan dit maar even over en houden het wel uit tot we na zo’n 8 kilometer de eerste rust-en contrôlepost zullen hebben.

Een stukje door Beilen, lopen via een heel smal straatje De Naald geheten Beilen uit, het spoor over. In de verte tekent de grote witte fabriek van DOMO mooi af tegen de donkere luchten. Met grote regelmaat passeert een trein, die òf naar Zwolle òf naar Groningen gaat. We lopen over een brug over een sluis, die niet meer in gebruik is en dat is wel te zien. De sluiskolk vol met groen eendenkroos. Elke week als je weer een tocht loopt, valt het op, dat het steeds groener wordt in de natuur. Een prachtig groen waas ligt over de bomen, nu nog fris van kleur. Ook is er veel bloeiends te zien onderweg, zoals de gele brem. Op een bepaald moment wordt ons de keuze gelaten om even van de route af te wijken vanwege erge modder. We hoeven niet lang te overleggen, zijn immers heel wat gewend op onze FLAL-tochten, dus wij gaan gewoon rechtdoor. Valt trouwens reuze mee. De meeste modder kun je omzeilen, behalve één kruispunt van modderpaden, waar je wel dwars doorheen moet. Ton adviseert er op snelheid doorheen te gaan, geeft zelf het voorbeeld en staat dan toe te kijken hoe wij ons hier doorheen ploeteren. Gaat allemaal goed. Niemand heeft nu even zin in een modderbad, hoewel dat heel heilzaam kan zijn.

We steken het spoor weer over en arriveren even later bij het eerste rust- en contrôlepunt Minicamping “Westenenk”. De koffie met koek valt er goed in en we treffen, zij het maar kort, wandelaars die de 30 km. lopen. Wij schuiven aan bij Hillie en Gerda, waar we later nog een flink stuk mee oplopen. En dat is reuze gezellig! De kilometers “vliegen” onder onze voeten door en we kijken er dan ook van op, dat we zo snel al weer bij de 2e stempelpost aankomen, Camping de “Bosrand” , waar we een prima plekje hebben gevonden om te zitten en te genieten van heerlijke soep. Op deze camping is geen nee te koop. Huifkartochten, zelfs een week te huur met slaapgelegenheid. Er is een Jan Plezier, er zijn twee heel luxe vakantiewoningen op een afgescheiden gedeelte van de camping. De baas, Hendrik Paas, is van alle markten thuis en runt met z’n zoon en familie de camping, maar heeft ook nog percelen pootaardappelen. Hij laat ons binnen nog even een hele verzameling pijpenkoppen zien, gevonden tijdens het werk op de akkers. De lange stelen zitten er niet meer aan, die hebben de tand des tijds niet doorstaan. Een jonge zwaluw, de schuur ingevlogen, wordt door de zoon gepakt en zo kunnen we zo’n jonge zwaluw eens even van heel dichtbij bewonderen en op de foto zetten. Leuk!! Hoewel het hier erg gezellig is, moeten we weer opbreken om de laatste kilometers af te leggen.We lopen dan door een heel mooi natuurgebied het Terhorsterzand. We volgen een pad, dat precies op de grens loopt van ruigte aan de rechterhand en weilanden aan de linkerhand. Heel mooi! We zien stickers van het Groningse Jacobspad en volgen dan het fietspad naar Beilen. We maken echter nog even een tussenstop bij een huis, waar verse asperges te koop zijn, die vorig jaar zó lekker hebben gesmaakt, dat er nu door iedereen dit “witte goud” wordt gekocht. Gelukkig hoeven we er niet meer zo veel kilometers mee te sjouwen, want even later lopen we over de houten fietsbrug met z’n prachtige constructie Beilen binnen. En dan is het niet ver meer naar de finishlokatie, waar we ons afmelden en nog even wat drinken. Ook nu weer is het gezelligheid troef en nemen we de tijd om met deze en gene nog even te praten. We complimenteren de dames achter de inschrijftafel met de mooie route van vandaag, waar 125 wandelaars aan hebben deelgenomen.  De meeste wandelaars komen morgen weer om ook de 3e dag van deze Wandel4Daagse mee te maken.

 1. Liana

  Mooi verslag heb je gemaakt, om over de foto’s maar te zwijgen. Ik heb er weer een paar “gepikt” hihi

 2. Klaas Koopman

  Mooi verslag Elly. Wel heel bijzonder! Wij wonen in Beilen en onze dochter heet Elly Koopman.
  Hoe bestaat het.

  Groetjes van Klaas en Erna Koopman

  1. Elly Koopman Bericht auteur

   Nou, dat is inderdaad wel héél bijzonder om een naamgenoot te hebben!! Leuk jullie reactie! Bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code