Stiens 19-10-2103 FLAL-loop

Middelsee-wandeltocht Stiens 19 oktober 2013.

Op naar Stiens, naar de eerste FLAL-tocht van het nieuwe herfst/winterseizoen.

Vroeg op, want het is een uur rijden en ik wil bijtijds zijn om alle bekenden weer terug te zien en te begroeten. In de bermen van de weggetjes in de buurt van de kinderboerderij staan al heel veel auto’s. En buiten de startlokatie staan de 50 km. -lopers al op hun route te wachten. Binnen is het ook een drukte van belang! Achter de inschrijftafel weer de vertrouwde gezichten van ons FLAL-bestuur + vrijwilligers. Ook de Rode Kruis-crew met opperhoofd Appie is weer van de partij! Als je zo de aantallen lopers ziet, kan deze tocht misschien wel weer het record wat betreft het aantal deelnemers worden verbroken. Maar dat weten we pas als we weer terugkomen.

Om kwart over negen mogen wij op stap. Omdat de kinderboerderij aan de rand van Stiens ligt, zijn we zo in het buitengebied en via de Truerderdyk en de Wurgedyk gaat het richting de Dokkumer Ee. Mooie wolkenluchten en weidse vergezichten hier zo in het noorden van Friesland. We treffen het met het weer. Frisse wind eerst, ik heb het zelfs koud!!! Maar we lopen ons al snel warm en bereiken dan Bartlehiem. Bij het bord met z’n allen op de foto (Albert G.). Dan naar het beroemde bruggetje en ook daar natuurlijk weer een fotomoment. Al snel verlaten we de Dokkumer Ee en gaan een fietspad langs de Hallumertrekvaart op. Na enkele kilometers passeren we de Kloosterpoldermolen. Veel namen zijn ontleend aan de kloosters, die vroeger in deze wijde omgeving hebben gestaan.

Het loopt hier prettig, wind achter en lopen langs het water heeft altijd z’n bekoring. Vlak voor Hallum ligt op afstand een nieuw gebouwde of gerestaureerde stins/state, Nij Hillema State geheten. Dan via een bruggetje, waar ook weer de nodige foto’s worden gemaakt, lopen we een buitenwijk van Hallum binnen. Blij, dat we na enkele minuten een rustplek, plaspauzeplek, koffieplek zullen krijgen in het café. Moet je naar het toilet, dan eerste deur links naar binnen door de kroeg. Wil je koffie, soep e.d. dan doorlopen en achter de schuur in. Blij verrast tref ik hier Ymie en Els, die ik al weer een tijdje niet heb gezien. Appie neemt het hier niet zo nauw met de contrôle, omdat veel wandelaars al doorgelopen zijn, terwijl Appie er nog niet was. Acht, wat maakt het ook allemaal uit? Wij gaan na 20 min. ook weer verder en passeren de plek (nu een bedrijfspand) waar vroeger het station stond. Jammer, dat ze al die oude stations hebben afgebroken. Alleen dat van Marrum is helemaal gerestaureerd en wacht op een nieuwe bestemming. De route gaat nu de Hallumerhoek in. De Mariëngaarderweg, waar vroeger het klooster Mariëngaarde stond, laten we links liggen en gaan naar Oudebildtzijl. Lange rechte, kale weg met aan weerskanten bouwland. De lucht van uien komt je tegemoet, want men is druk bezig de uien te oogsten. In strakke rijen liggen ze op de akker. Dan Oudebildtzijl in. Langs de mooie, oude kroeg Het Graauwe Paard. Helaas vandaag gesloten. Langs het water het dorp uit naar Vrouwbuurtstermolen, dat je van verre al kunt zien vanwege de prachtige molen. Hier is weer een contrôlepost in Café-Restaurant “De Molen”, waar je zelfs vandaag op 19 oktober nog buiten kunt zitten koffiedrinken als je dat wilt. Binnen is het ook reuze gezellig, maar we moeten nog een aantal kilometers. Dus weer in de stramme benen en verder maar weer. Als we bij het bord Stiens aankomen, moeten we nog een slag door het Stienzerbosk. Lopen langs een buitenwijk terug naar de startlocatie.We worden dan al gepasseerd door de snelle jongens van de 40 km.!! Op het terrein worden we verwelkomd door een boze zwaan, die z’n vrouwtje en de jongen bewaakt!!! We gaan afmelden en zien dan tot onze grote verbazing, dat er deze tocht “maar” 433 deelnemers waren. We kunnen er gewoon niet bij, dat het er niet meer waren, zó veel auto’s!!

De “kop”is eraf, de eerste tocht van de winterserie is voorbij. Het was mooi om in het hoge noorden te lopen. Alle vrijwilligers bedankt voor de organisatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code