Pieter Stuyvesant Kuiertocht Oldholtpade 6 juni 2015.

 


Foto

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Terwijl het de dag ervoor nog enorm warm was, is na het onweer van gisteravond de temperatuur gelukkig wat gedaald en hebben we vandaag prima loopweer met volop zon en een later zelfs aanwakkerende, frisse wind.

Als ik aankom staan er al redelijk wat auto’s in het weiland, maar dat zullen er nog veel meer worden in de loop van de ochtend. De 42 km. lopers zijn al vertrokken en ik heb nog volop tijd om een bekertje koffie naar binnen te werken, terwijl de eerste groep 30 km. lopers mag vertrekken na een praatje van “Pieter Stuyvesant”. Wij mogen daarna naar vak B en wachten op het startschot, maar tevergeefs, het startpistool weigert dienst. We mogen gaan, de mooie wereld in van de Weststellingwerven met veel mooie dorpen. Als eerste is Ter Idzard  aan bod. Omdat het seizoen van de open kerken tijdens Tsjerkepaad weer is begonnen, worden we vanaf de weg welkom geheten in de kerk van dit dorp, de Bonifatiuskerk. Veel wandelaars lopen door, gunnen zich w.s. niet de tijd. Het is een oud kerkje, gesticht in 1300. De rouwborden en het grote wapenschild van de familie Idsaerda zijn de moeite van het bekijken meer dan waard. Terug naar de weg. Om de zo veel meters een versierde paal met daaraan een mooie plantenhanger. Ziet er feestelijk uit. Evenals de soms met vlaggetjes versierde tuinen van bewoners. Op een kruispunt, waar een verkeersregelaar aanwijzingen geeft en de bewoners flinke geluidsboxen hebben geplaatst, slaan wij begeleid door de klanken van de muziek een pad in. Lopen nog een stukje door het bos en komen dan bij de stempelpost in Ter Idzard. De klanken van een koor komen ons al tegemoet en het is er een gezellige boel. Er is koffie/thee, al of niet met een plak cake. Als ik nog geniet van een bekertje thee, komen Gerlof en Janneke aangelopen. Leuk!!!  In Oldeholtpade worden we verwelkomd door een koor, dat prachtig zingt en vrijwilligers, die ons de route wijzen, die rond de Stephanuskerk loopt, over het kerkhof. Ook hier is de kerk open en vrijwilligers ontvangen de bezoekers. Dat zijn er echter niet zo veel. De meeste doen het rondje om de kerk en vervolgen de route. Ik vind het wel leuk om van deze gelegenheid gebruik te maken om nu de kerken eens van binnen te kunnen zien. Even later op de route kun je je benen laten masseren. Leuke act! Vervolgens, na weer een aantal kilometers arriveren we in Nijeholtpade. Grote stempelpost in en buiten het multifunctioneel centrum. De soep is klaar en daar heb ik wel trek in. Niet te lang blijven zitten, want ik heb afgesproken met de kosteres van de kerk, die de bloemen voor de kerkdienst van zondag was vergeten, om als ze terug is even de kerk van binnen te bekijken. Heel bijzonder, want de kerk is bijna nooit open om te bezichtigen. Deze Nicolaaskerk uit 1525 is heel sober van binnen. Alles ligt klaar voor de  zondagse kerkdienst, die één keer in de 3 weken plaatsvindt. Ben blij, dat ik hem even van binnen heb mogen zien. Dan terug naar de stempelpost, vanwaar de route verder gaat. Tref Joke en Alle nog, die aan de soep gaan en ik ga weer een deurtje verder. Langs het beeld van de Takkemaeker en de kroeg: De Schieve Deure, loop ik het dorp weer uit. Loop langs mooie, kleurig bloeiende weilanden, even later gevolgd door een weiland, waar een boer druk aan het maaien is. We worden bij een tentje verwend met een snoepje en verderop  getrakteerd op muziek uit een in de tuin geplaatste radio. Twee kindjes op een slee willen graag op de foto en zo loop je ongemerkt weer de nodige kilometers naar de volgende stempelpost, waar zelfs 2 live spelende muziekgroepjes optreden, hamburgers worden gebakken en we op strobalen in het zonnetje kunnen genieten van iets te eten of te drinken. Dan volgen veel kilometers vrij kale route. Prachtige vergezichten, een pad speciaal voor ons gemaaid door de weilanden, langs een woning met mooie gevelsteen van het stoomgemaal en komen dan op camping de Geele Bosch in Oldeholtwolde. Wandelaars en campinggasten genieten van elkaar, de zon en menigeen (ik ook) laat zich het boerenijs goed smaken!  Heerlijk! En dàn….wordt het afzien. Kilometers tegen de harde wind in langs de Tjonger. Wel weer erg mooi met de zon op het water, de begroeiing, de molen die staat te pronken. Aan het eind van het pad een stalletje waar we een appel krijgen en dan met zijwind naar de volgende stempelpost bij een boerderij, waar we even kunnen zitten bijkomen onder de klanken van het hier optredende duo. Hier tref ik Corrie, die erg zere voeten heeft en ook met mij is het wel eens beter gegaan.  Met haar en haar wandelmaatje loop ik via het Helomabos de laatste kilometers naar de finish. Blij dat ik er ben. Met name die laatste kilometers vond ik pittig! Bij de tent is het oergezellig! Tref diverse bekenden en zit buiten de tent nog even te genieten van een drankje.  Het is een heel mooie dag geweest. De organisatie kan trots zijn!!! Veel dank is ook verschuldigd aan al die vrijwilligers! Editie 2015 van de Pieter Stuyvesant Kuiertocht was weer zeer geslaagd!!!!

  1. Elly Koopman Bericht auteur

   Dankjewel Albert. Leuk! Ben benieuwd naar jouw verslag van de Kennedymars en de foto’s natuurlijk!

 1. Pieter S.

  Een heel leuk verslag van de tocht! Complimenten Elly.
  Namens de organisatie dank voor dit uitvoerige verslag.

  1. Elly Koopman Bericht auteur

   Bedankt voor de leuke reactie! Het was een heel mooie tocht! Volgend jaar hoop ik weer mee te kunnen doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code