22-10-2013: Fochteloërveen Dinsdag- loopgroep

Vandaag gaan we het Fochteloërveen doorkruisen vanuit het informatiecentrum van Natuurmonumenten. Omdat hier geen horeca aanwezig is, heeft iedereen zelf koffie e. d. meegenomen, evenals krukjes om op te zitten voor het geval er niet voldoende zitplaatsen zijn. Dat blijkt achteraf niet nodig, want de groep is niet zo groot vandaag: 18 deelnemers. We drinken koffie en Roelof, die de tocht heeft uitgezet, vertelt het een en ander over dit bijzondere gebied. Als we de deur uitgaan, zien we tot onze grote verrassing een kudde schapen aankomen. De honden houden de kudde in toom. Ze gaan naar een andere plek om daar te grazen. Dan gaan we op pad voor de eerste lus. Het is heerlijk loopweer. Al snel kunnen jassen en truien uit. De zon schijnt en zet het lange, droge gras in een gouden gloed. Je waant je op de savanne! Onvoorstelbaar mooi! En zo zal het de hele dag zijn. Er zijn eigenlijk geen woorden te vinden om te beschrijven hòe prachtig het hier is en het uitzonderlijk mooie weer (het is 22 oktober!!!!) maakt dat we superlatieven tekort komen om uitdrukking te geven aan al het moois dat we tegenkomen. Diverse soorten paddestoelen in allerlei kleuren en maten. Er loopt een kudde Schotse Hooglanders rond en in de verte zijn er een stel in het water van een grote plas te zien! Of was het een zomerse dag. De voormalige vuilstortplaats in de Weperpolder is een vrij hoge berg, bedekt met gras en biedt een weids uitzicht over het landschap. De klim is de moeite waard, want bovenop staat een prachtig kunstwerk van Ids Willemsma. Dan weer naar beneden, waar onderaan de berg een biogasinstallatie is te zien. Gas wordt gewonnen uit het vuil, dat hier in jaren is gestort.

Na de eerste lus komen we weer in het Informatiecentrum en eten ons lunchpakket op, terwijl we kijken naar een film over het Fochteloërveen. Wàt een verscheidenheid aan dieren, vogels en planten. Heel interessant wat hier gebeurt. Nadat we onze spullen weer in de auto hebben gebracht, vertrekken we voor de tweede lus, die weer een ander deel van dit gebied laat zien. De hoge uitkijktoren, 18 meter hoog, in de vorm van een “zeven” en daarom ook wel de “Zeven” genoemd, biedt een prachtig panorama. Je kunt zelfs het nieuwe politiebureau van Assen zien. Over horizonvervuiling gesproken!!!! Had natuurlijk nooit zo hoog gebouwd moeten worden. Maar ja, het staat er nu eenmaal. Gedeeltelijk lopen we een stukje dezelfde route terug, maar dat is geen probleem. Vaak lijkt de omgeving dan weer héél anders. Er zijn ook veel fietsers op pad met dit zeldzaam mooie weer en menigeen roept dan ook: dit is genieten hè? En zo is het inderdaad!

Rond half 4 zijn we terug, drinken nog wat en gaan dan weer huiswaarts. Roelof kan terugzien op een zeer geslaagde wandeldag, een echte natuurdag met fantastisch mooi weer!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code