2. nov, 2013 Delfzijl FLAL Eemsdelta-wandeltocht

Van te voren had ik er al heel erg veel zin in om in de omgeving van Delfzijl eens te wandelen. Nou, daar heb ik absoluut geen spijt van gehad! Wàt een mooie en afwisselende tocht hebben Derk en Flip voor ons uitgezet!!! Eerst al de prachtige startlokatie met veel ruimte en zitplaatsen. Al vrij snel na de start gaan we de dijk op. Jammer, dat het nogal nevelig is, zodat je minder ver kunt zien. Op het smalle tegelpaadje is het uitkijken geblazen: af en toe spekglad van alle schapenkeutels!! Na de dijk komen we op een smal paadje tussen het riet. Nat, nat en modderig! En zo hoort dat bij een FLAL-tocht! Hebben we in Stiens gemist….. We komen door kleine dorpjes zoals Uitwierde en Biessum. In Uitwierde kunnen we even een blik in de geopende kerk werpen. Vlak voor Biessum komt ons een man met een soort bakfiets tegemoet en …. zowaar elektrisch voortgedreven!!! Een eindje verder komen we in een gebied waar een natuurwerkdag wordt gehouden. Nou, er is veel te doen, want ook in Groningen heeft de storm van afgelopen maandag behoorlijk huisgehouden., dus zagen, zagen en ons wandelaars in de gaten houden, zodat we niet geveld worden door een afgezaagde, vallende boom……. Na dit natuurgebiedje doemt in de verte de schoorsteen van steenfabriek Hylkema op en daar aangekomen, blijken we via een grote lus weer in Delfzijl te zijn! We volgen nu een stuk langs een breed water met allerlei soorten woonarken. In een boom ontdek ik een wel heel apart “nestkastje”, gemaakt van een theepot, die op de stam is bevestigd. Heel grappig. Nog even en we arriveren in Appingedam. Wàt een prachtig oud stadje! Smalle straatjes met bruggen over de gracht, die dwars door het stadje loopt en waarvan de “hangende keukens” een héél bijzondere bezienswaardigheid zijn. Ik wijk nog even van de route af, want wil even zien waar de zus van onze schoonzoon haar kapsalon heeft. Stomverbaasd is ze als ik ineens bij haar binnenstap. Ga niet op haar aanbod om koffie te drinken in, want ik wil de groep niet kwijtraken. Dus terug naar de route, waar Liana nog staat te praten met Albert Gort jr. en z’n vrouw en de tweeling, die even een kijkje komen nemen hoe het met Esmee gaat, die gelukkig vandaag weer mee kan lopen na de knieblessure. Dan naar Paviljoen Overdiep waar het een gezellige drukte is en iedereen aan de koffie/warme chocolademelk met appelgebak/ of soep zit. De halve rustpauze is Liana kwijt om met haar smartphone mij ook nog op te geven voor de Walk for Infinity 2014 op 29 en 30 mei volgend jaar. En het lukt!!!!! Dan op voor de laatste 13 kilometers. Via Farmsum, waar we nog een rust hebben in de kantine van de voetbalvereniging, lopen we een grote lus rond Delfzijl. Dwars door het havengebied. Komen door een mooie, beschilderde poort, waarvan de deuren bij hoog water kunnen worden gesloten. Dan een hoog boven de straat liggend voetpad, dat prachtig uitzicht geeft op het havengebied. Passeren een indrukwekkend groot kunstwerk en lopen de laatste kilometers nog weer over de dijk, waaraan het gelegen Eemshotel schitterend uitzicht biedt op zee. Een mooie plek om eens te logeren lijkt me. Kan helaas geen foto’s meer maken, want de batterij is leeg. Maar ik “pik” wel weer een paar foto’s van de fotograferende “Trochrinners” !!! Hoewel het een wat grijze, grauwe dag was, heb ik enorm genoten van de prachtige, afwisselende tocht en de gezelligheid van de medewandelaars. Gelukkig geen storm en geen regen, dus prima loopweer. Iedereen, die zijn/haar steentje heeft bijgedragen aan deze prachtige wandeldag: BEDANKT!!! Als variatie op de slogan: “Er gaat niets boven Grunn”zeg ik: “er gaat niets boven Delfzijl”!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code