5. nov, 2013 Oranjewoud Dinsdaggroep

Frouk en Margreet hebben vandaag een wandeltocht voorbereid kris-kras door de bossen van Oranjewoud vanuit de startlokatie het prachtige Museum Belvédère. De architectuur van dit gebouw vind ik niet alleen heel bijzonder, maar ook erg mooi! De waterpartij, die onder het middelste, glazen gedeelte van het museum loopt verbreekt de donkere muren van het voor de rest massieve gebouw. Daar is heel goed over nagedacht….. Ook binnen is het heerlijk toeven in het restaurantgedeelte met aan weerszijden grote raampartijen, die een fraai uitzicht bieden.

Na de koffie gaan we op pad. Het is nog droog en er schijnt zelfs af en toe een waterig zonnetje. Wel een stevige, koude wind. We lopen het Museumpark uit en volgen dan een slingerend pad, heuveltje op, heuveltje af, langs de rand van een nieuwbouwwijk met luxe woningen (niet altijd even mooi). Op een bepaalde plek, afgesloten door schrikdraad, bivakkeert een kudde schapen, die hier kennelijk het gras kort moet houden. Ze hebben gezelschap van kraaien, die van alles in hun vacht lijken te vinden. We komen uit op de weg naar De Knipe en bij Het Meer, waar vroeger een melkfabriek heeft gestaan, lezen we even het grote informatiebord.

De fabriek is er niet meer, maar één groot gebouw heeft de slopershamer overleefd gelukkig. We passeren Café De Knyp en worden geattendeerd op een soort wegwijzer, maar nu voorzien van namen van jongelui met erachter de afstand, die ze vroeger dus af moesten leggen naar dit Café!!! In De Knipe aangekomen lopen we dan weer links, dan weer rechts van de Schoterlandse Compagnonsvaart. Af en toe een “wijk” (een brede sloot) , nog daterend uit de tijd van de veenafgravingen. We passeren de Doopsgezinde kerk, precies op de dag af 102 jaar geleden, dat hier Anne Zernike de eerste vrouwelijke predikant van Nederland de kansel besteeg! Zij is later getrouwd met de beroemde schilder Jan Mankes, die prachtige schilderijen heeft nagelaten, waarvan het Museum Belvédère een redelijk aantal in bezit heeft. Na enige tijd verlaten we De Knipe en gaan dan meer de natuur in over zand- en graspaden. In het bos is goed te zien hoe de storm van vorige week maandag ook hier heeft huisgehouden! Onvoorstelbaar, bomen als lucifershoutjes afgeknapt of heel willekeurig omgewaaid, soms andere bomen weer meeslepend in de val. Wij lopen op paden, die door Staatsbosbeheer vrijgegeven zijn, zodat we niet bang hoeven te zijn voor vallende takken of bomen en dat is toch wel een geruststellende gedachte!!!!! Rond half 1 zijn we terug in het museum en mogen hier ons brood opeten. De soep is heerlijk! Om goed 1 uur vertrekken we weer voor de 2e lus, nu naar het grote landgoed Oranjewoud. Al snel komt de weersvoorspelling uit en kunnen we de paraplu’s, poncho’s, enz. tevoorschijn halen. Maar onder de bomen is het nog redelijk te doen. We komen langs het buiten Oranjestein, waar onze Koninklijke familie regelmatig te gast is geweest, even later gevolgd door het prachtige landgoed Oranjewoud, in bezit van de Friesland Bank. Ook hier wordt hard gewerkt in de bossen. Vanuit het bakje van de hoogwerker is iemand druk bezig takken uit de bomen te zagen. Wel op veilige afstand van de paden. We passeren het welbekende Hotel Restaurant Tjaarda en aan het eind van de wandeltocht worden we nog getracteerd op een boom vol met paddestoelen! Op de grond een hele kring rond de stam en dan naar boven steeds kleiner wordende paddestoelen. Echt prachtig!! Dus camera in de aanslag en fotograferen maar vanonder de paraplu. Dan gaan we het bos weer uit en volgt nog een lang recht pad, dat ons rechtstreeks terug brengt naar het in de verte opdoemende museum. Om 5 over 3 ( vanwege de regen is de route iets ingekort) zijn we weer op onze uitvalsbasis van vandaag. Nog even wat drinken en dan gaat iedereen weer huiswaarts. Het was een heel mooie, afwisselende route ( ong. 16 km.) en dat beetje regen aan het einde van de tocht viel uiteindelijk nog best wel mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code