Mar-athon Rond Sneek en Meer 20 juni 2015.

 

 

Ook de 2e editie van deze tocht rond het Snekermeer kan in de annalen worden bijgeschreven als een Super georganiseerde, héél bijzondere tocht.

Dit jaar hebben in totaal 6980 wandelaars en hardlopers zich ingeschreven. Wàt een organisatie moet het weer geweest zijn om alles voor te bereiden en te installeren.

En dat is meteen al te zien als ik om half 9 arriveer op het Martiniplein in het centrum van Sneek. De muziektenten, de hoger gelegen startlokatie, tafels met banken, enz. enz. Het ziet er allemaal geweldig uit! Koffie halen, rondlopen, bekenden tegen het lijf lopen, foto’s maken. Het begin van wat weer een prachtige dag zal worden naar mijn  verwachting. Om 9 uur klinkt het startschot voor de eerste groep van 42 km.-wandelaars. Wij worden  om 9.20 uur “weggetoeterd” door Elske de Wal. Al snel doemt de prachtige Waterpoort op, waar we doorheen lopen. Via een paar grachten lopen we de stad uit. Over het terrein van de voormalige vuilstort richting Oppenhuizen over de oude weg. Auto’s op de snelweg “duiken” het aquaduct in, wij moeten wachten voor een geopende brug. Voor Joure gaan we het weiland in en volgen een mooi pad langs de vaart. Het laatste stuk over een breed gemaaid pad in het weiland en bereiken zeilschool Rufus, waar een rust- en verzorgingspost is ingericht. Denken we lekker aan de koffie te gaan, niet dus. Koffie op, dus wordt het thee. Valt ook niet mee om zó veel wandelaars van koffie te voorzien. Muziek is er van “Wiltje van Paezens”, drie muzikanten, die de stemming er goed inbrengen met hun optreden! Het is hier dan ook bar gezellig, maar…. het pontje of de praam wacht om ons naar de overkant van het brede vaarwater te brengen. Op naar Goïngarijp. Ook hier vlaggen uit, mensen zittend in de tuin en af en toe aanmoedigingen. Volgen dan de route over het schelpenpad langs het Snekermeer. Een prachtig stuk met een paar lussen, zodat we elkaar tegenkomen en een grapjas roept: “zwem maar even hierheen!!!!” Hoewel we in ons gezelschap iemand hebben, die niet voor een zwemtochtje terugdeinst, gaat ook hij de uitdaging deze keer niet aan! Het is somber weer, donkere wolken boven het meer, maar het is gelukkig droog, niet warm, dus prima wandelweer! Bij de Heerenzijl is een grote verzorgingspost, waar we gaan genieten van een beker soep. Duidelijk is te zien, dat we tomatensoep hebben gegeten!!! En dat levert weer de nodige grappen op!! Het is hier een drukte van belang, want de 21 km.-wandelaars, met bussen gebracht, starten hier. Nog maar nauwelijks weer op weg, is het wachten voor de regelmatig openstaande Heerenzijlbrug. Mooi uitzicht hier op het Snekermeer en de Terkaplesterpoelen. Nu naar Terhorne, waar Iebele en ik veel herinneringen hebben liggen. Even fungeer ik dan ook als “gids” als we van de route afwijken en de oude weg door het dorp nemen. Zien dan tot onze verrassing twee grote papegaaien in een struik zitten, passeren de kerk, waar net als vorig jaar, een trouwerij plaatsvindt en komen dan weer terug op de route door de rest van het dorp. Aan het eind van de Terhernsterdyk worden we bij de ijsboerderij getracteerd op ijs en een muzikaal optreden van een band. Zittend op strobalen is het hier prima uit te houden. Toch word je nu wel koud als je ergens gaat zitten. Dus maar snel verder. Oudeschouw, brug open, aan de overkant in de diepte wandelaars. Een trap, die rechtstreeks naar beneden voert, is afgezet met lint. Verleidelijk om de lange lus af te snijden, maar we lopen door. Tenminste, dat denken we. Later blijkt, dat enkele van ons groepje de waarschuwing in de wind hebben geslagen en tòch de trap hebben genomen!!!!! Dan langs het Prinses Margrietkanaal, waar we onderweg nog wat te drinken krijgen, naar de grote post bij jachthaven Terzoolsterzijl. Ook hier dikke partij met muziek van “Die Twa”. En…..er is koffie!!! Bij het sluisje is een kraan nog bezig een tweede brug aan te leggen voor de na ons komende hardlopers. De Griene Dyk is altijd weer een schitterend pad, hoog gelegen. De vergezichten zijn hier prachtig. Het is genieten, maar……voor mij ook afzien en ben blij met elke kilometer, die we dichter bij het einddoel komen. We worden nog een paar keer van water voorzien en van een stukje banaan en lopen dan af op het Houkesloot Aquaduct. Dan is het nog maar even en we passeren het bord: Sneek. Via de brede steiger achter de appartementen langs, waar voor een kapitaal aan boten ligt afgemeerd, komen we weer uit op de weg, volgen de gracht en voor we er erg in hebben, zien we de vertrouwde Waterpoort voor ons liggen. De laatste meters geven ons vleugels. Publiek langs de kant, applaus en we bereiken de finish. Met de mooie medaille om de nek begeven we ons in het feestgedruis, lessen onze dorst met een drankje en praten na over de fantastische, gezellige dag, die we met elkaar hebben beleefd. Je kunt alleen maar in superlatieven spreken als je deze dag wilt beschrijven. Het was gewoon, net als vorig jaar, weer eenTOPDAG! Fantastisch goed georganiseerd! Verzorging geweldig! En door de inzet van zó veel vrijwilligers heel goed verlopen. Ik wil dan ook iedereen, die dit grote evenement mogelijk heeft gemaakt, bedanken! En natuurlijk ook de medewandelaars voor de gezelligheid en het plezier, dat we onderweg met elkaar hebben gehad!

    1. Elly Koopman Bericht auteur

      Nou we hebben ook echt een fantastisch leuke dag met elkaar gehad vind ik. En ik zit ook nog steeds na te genieten als ik de foto’s zie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code