IML Viborg Denemarken HAERVEJSMARCHEN Dag 1 27 juni 2015.

 

Op de foto klikken om het hele album te bekijken.

Nu is het dan zover, dat ik de tocht, die ik 3 jaar geleden in Viborg zou gaan  lopen en niet door is gegaan, omdat Iebele onderweg een hartinfarct kreeg en een week in een Duits ziekenhuis belandde, nu tòch kan beginnen. Heb gisteren bij het ophalen van de startkaart al diverse bekende IML-lopers gezien en gesproken. Harstikke leuk natuurlijk!

Hoewel de weersvoorspelling vrij somber was, is het vanmorgen prima wandelweer. Wel zwaar bewolkt, zodat je denkt: oei, oei, als dàt maar goed gaat….. Eerst een stukje door het centrum van de stad. In de winkelstraten is de rode loper voor ons uitgelegd! Boven de straat Deense vlaggetjes, zodat alles er heel vrolijk uitziet. We passeren mooie, oude panden en de Dom torent hoog boven de stad uit.

Die hebben Iebele en ik gisteren al bekeken. Héél erg mooi! Dan de stad uit. Langs het water, waar o.a. het Golfhotel ligt (prijzig!). Ik vergeet nog te zeggen, dat deze eerste dag de Denen op pad gaan  met karren, kinderwagens en wat al niet meer, gevuld met bier, drank, enz. Hele families en vriendengroepen lopen al drinkend en zingend mee. Daarbij vaak ludiek gekleed, zodat het wel wat weg heeft van een carnavalsoptocht. Trouwens zo wordt dit gebeuren ook genoemd. Om de  paar honderd meter staan ze weer stil, drinken het nodige aan alcoholica, zingen, dansen en hebben ongelooflijk veel plezier! Grote en kleine radio’s op de karren vastgebonden. Wij als IML-lopers, bewegen ons er tussendoor en je verveelt je dan ook werkelijk geen seconde!!!! Trouwens, vanochtend vroeg kwamen de eerste groepen al voorbij ons hotel. We zitten n.l. in het centrum van de stad  en konden mooi vanaf  3-hoog al meegenieten van wat er op straat gebeurde.

De route gaat het eerste gedeelte veel over paden (wel verhard) door het bos. De eerste rust is een grote rustplek bij een oude, voormalige papierfabriek. Echt heel leuk. En…..daar tref ik een groepje bekenden, ook ludiek gekleed, die ik nog ken van de IML-tocht in Ierland in 2010.  Gezellig mee zitten kletsen en herinneringen ophalen, want wat wàs het daar een feest!!

Dan weer verder, nog steeds omringd door groepjes Denen. Wat wòrdt er wat “wild”geplast vandaag!!! Ja, wat wil je ook als er zó veel wordt gedronken.

Vlak voor de 2e rust is er een splitsing: de z.g. carnevalsroute gaat linksaf en de reguliere IML-route rechtsaf. Ik kies voor de laatste optie en bereik even later de rustplek bij een groot fabriekscomplex. Overal tentjes waar eten en drinken te koop is. Omdat er geen soep is, neem  ik een warm worstje. Lekker. De militairen hebben hun eigen onderkomen op het terrein en marcheren zoals het hoort na de rust weer het terrein af. Over 3 weken zijn ze weer present in Nijmegen! De brandweerkapel speelt vrolijke marsmuziek. En oh wonder, als ik nog maar nauwelijks weer op weg ben, klinkt ineens over de velden het Vierdaagselied. Dus meezingen en al weer de kriebels krijgen om naar Nijmegen te gaan. Nu gaat de route over smalle binnenwegen tussen graanvelden door. Het is nóg steeds mooi weer. Even hebben we de zon gezien, maar het is overwegend bewolkt met een zacht briesje. Groot is het contrast met het eerste deel. Nu rustig en stil, geen luide muziek, maar het prachtige gezang van de vogels. Er moet af en toe flink worden geklommen. Het is een heuvelachtig landschap met mooie vergezichten. Hoe dichter we bij Viborg komen, hoe donkerder de lucht wordt. En ja hoor, zo´n 3 kilometer vóór de stad gaan de hemelsluizen open!!! Loodrecht naar beneden en dit blijft zo tot de finish. Het water kolkt als kleine rivieren door de straten en in no time ben je flink doorweekt. In de grote tent bij de finish is het dan ook propvol. Iedereen wacht de bui af, ondertussen genietend van weer een optreden van de brandweerkapel. Als de ergste regen voorbij is, ga ik me even melden bij de IML stand. Lever m´n IML paspoort in, zodat m´n diploma van European Walker kan worden geschreven en ik het morgen in ontvangst kan nemen als ik deze 8ste tocht heb volbracht.

Dan Iebele even bellen, dat ik binnen ben. Van de finish naar het centrum gaat vrij snel. Inmiddels is het weer opgeknapt en genieten we op een  terras van een lekker  biertje. De eerste wandeldag zit erop.

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code