De dagen voorafgaand aan de Nijmeegse Vierdaagse van 21 t/m 24 juli 2015.

 

 

Zaterdag 18 juli aankomst op camping Heumens Bos.

Omdat wij helaas dit jaar niet in het huis van mijn nichtje konden, hebben we gelukkig nog onderdak gevonden in een stacaravan op camping Heumens Bos. We zijn zaterdag al vertrokken, zodat we de zondag weer in Nijmegen kunnen doorbrengen. Het is een heel ruime stacaravan op een grote lap grond aan de rand van het bos. Op de camping een restaurant, snackbar, winkel, zwembad en vanwege het vrij grote aantal Vierdaagselopers, rijden er bussen van en naar Nijmegen op verschillende tijden. Gelukkig maar, want er is van hier geen openbaar vervoer. Dan moet je eerst naar Malden, waar je dan naar toe gebracht moet worden of er heen moet fietsen. Dus is het zo prima geregeld!

 

 

 

Zondag 19 juli Vierdaagsedienst.

Elk jaar weer is dit voor mij de ultieme start van de Vierdaagse. Altijd een prachtige dienst in de mooie St. Stevenskerk. Je moet er wèl vroeg voor uit de veren, want als om 9 uur de deuren open gaan, zit de kerk binnen de kortste keren vol! Er mogen 1000 mensen in van de brandweer en zodra dat aantal is bereikt, gaan onherroepelijk de deuren dicht. Dan is het wachten tot om 10 uur de dienst begint. Maar dat is geen straf. Het geweldige orgel wordt bespeeld, je ziet veel bekenden en voor je het weet, is het 10 uur. Na de dienst traditiegetrouw met Jos en Gerda aan de koffie “met appeltaart bij restaurant “De Blonde Pater”. Hoewel het behoorlijk begint te regenen, zitten we mooi droog onder grote parasols. Later wordt het gelukkig droog en gaan we de stad in richting Wedren.

 

 

Naar de Wedren om m’n startkaart op te halen.

Door de stad naar de Wedren, waar het al een drukte van belang is! Ik heb geluk, want bij Blauw 30-E is het rustig en ben ik dus snel aan de beurt. Ook heb ik geluk, dat er met mijn polsbandje niets mis is, zoals veel andere lopers hebben ondervonden. Even rondslenteren, bekenden tegenkomen, ook altijd weer leuk en dan terug de stad in, waar het gezellig druk is vanwege koopzondag. Aan het eind van de dag terug naar de parkeergarage en weer naar ons tijdelijke onderkomen op de camping.

 

 

 

Sunset March.

Na het eten weer met de auto naar Nijmegen. Was best nog wel zoeken, ondanks de navigatie, waar we precies moesten zijn, Maar we staan mooi onder de brug “De Oversteek” waar we moeten verzamelen. Liana heeft ons al gesignaleerd en roept van boven: er is wel een lift. Nou, die is er wel, maar……..vandalen zijn bezig geweest en dus werkt de lift niet meer. Dat betekent trappen lopen en dat is voor Iebele wel wat moeilijk. Maar het lukt en treffen bekende wandelvrienden en vriendinnen, die ook mee gaan lopen. Ik wilde dit steeds al graag, maar ja, om even uit Balk te komen om hier op een avond mee te lopen is nogal wat. Dus grijp ik nu de kans aan om mee te doen. Elke avond loopt een veteraan over de brug. Nu al voor de 207e keer sinds de opening van de brug. De start is bij zonsondergang. Vanavond is dat om 10 voor 10. Op de brug staan 48 lichtmasten als aandenken aan de 48 geallieerde soldaten (Amerikanen), die in september 1944 bij het oversteken van de Waal, zijn omgekomen. Eén voor één gaan de lichten aan in het tempo van een trage mars. We lopen in stilte over de ong. 1200 m. lange brug. Heel indrukwekkend. Aan het eind van de brug dalen we de trappen af en lopen naar het monument, waar we altijd de 1ste dag van de Vierdaagse langslopen. Hier wordt een minuut stilte in acht genomen en brengen 2 veteranen een eregroet aan de omgekomen soldaten. Hierna gaan sommige lopers over de brug terug (ik ook), anderen blijven aan deze kant van de Waal. Inmiddels staat de brug vol met mensen, die naar het vuurwerk gaan kijken, dat om 10.30 uur begint. Heb nog nooit het vuurwerk gezien, want dat was altijd op een andere dag en te laat dus als je de volgende dag gaat lopen. Het is een prachtig gezicht vanaf deze brug. Ook de brug zelf is een heel mooi ontwerp en ook prachtig verlicht. Het is nog even zoeken om Iebele in de massa terug te vinden, maar het lukt. Blij, dat we dit hebben meegemaakt.

 

 

 

Maandag in Nijmegen: shoppen, naar de Wedren.

Nog even naar Nijmegen. Altijd leuk om weer even door de stad te zwalken, bekenden te treffen en natuurlijk weer even naar de Wedren, waar weer duizenden wandelaars hun startbewijs gaan halen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code